0 KM Araç İçin Boya Koruma İşlemi
Ağustos 30, 2017
Araç Kil Uygulaması ve Kil Temizliği
Ağustos 30, 2017

Aracınızı park ettiğiniz yere dikkat edin


Araçlarımızı park ettiğimiz alanlara genel olarak dikkat etmeyiz. Bu dikkatsizliğimiz bize pahalıya mal olabilir. Toplu konut/sitelerin bahçelerini sulamak için kullanılan sulama sistemleri, ağaç altı yerler, şantiye yanı, sanayi bölgeleri gibi bölgeler aracınıza olumsuz etkilerde bulunabilecek risk bölgeleridir. Bu bölgeler aracınıza ne gibi etkiler yaratabilir ?

kirec-lekesi

Kireç lekeleri:

Sulama sistemleri genel olarak şebeke suyu yerine kuyu suyu kullanarak sulama yapılmaktadır. Kuyu sularında yoğun bir şekilde kireç bulunmaktadır. Sulama sistemleri çevresine park edilmiş aracınız da bu kuyu suyundan nasibini muhakkak ki alacaktır. Kuyu suyunda bulunan kireç ; aracınızın üzerine yapışarak kireç lekeleri meydana getirecektir. Bu lekeler yıkama ile çıkmayacak kadar sert kirlerdir ve işlem görmesi gerekmektedir. Genel olarak aracın boyası ve camı üzerinde yoğun bir şekilde leke bırakmaktadırlar. Kireç lekelerini gidermek için özel bir ürün maalesef ki bulunmamaktadır. Piyasada ev temizliği için satılan kireç çözücüler kesinlikle araç üzerinde kullanılmamalıdır çünkü ev temizliğinde kullanılacak yüzey aracınızın yüzeyleri kadar hassas değillerdir. Kireç çözücüler çok güçlü temizleyiciler oldukları için çözümü olmayan sonuçlar doğurma ihtimali oldukça yüksektir.

Araç ile temas eden kuyu suyu buharlaşmasıyla beraber peşinde kireç bırakacaktır ve zamanla kireç yüzeye yapışarak sökülmesi zor bir leke haline gelecektir. Özellikle yaz aylarında aracın üzerine yapışan kireç o kadar inatçı olabilecektir ki polisaj işlemiyle bile zor alınacaktır. Güneş ışınlarıyla beraber ısınan kireç çok agresif bir madde haline gelecektir. Eğer ki aracınızın üzerine kuyu suyu temas etmiş ise kireç yüzeye yapışmadan önce şebeke suyu ile araç durulanarak kirecin araç üzerinden akıp gitmesi sağlanmalıdır.

Wax ve sealant türü ürünler kirece karşı direnç gösterebilecek ürünler değillerdir. Kirecin yapısından dolayı aracın üzerindeki boya koruma ürününe zarar vererek aracın yüzeyine kadar inecektir. Çok uzun süre aracın üzerinde bekleyen kireç lekeleri de verniğe zarar verebilme riski çok yüksektir.

OKU  Seramik Koruma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kireç lekelerini gidermek için yapılması gereken işlem polisaj işlemidir. Yüzeye yapışan kireç sadece bu yol ile giderilebilir. Kireci yüzeyden temizlemek için kesinlikle kil ya da silme işlemi yapılmamalıdır. Yüzeyden kile geçen kil yüzeye zarar verecektir. Yapılan polisaj işlemi sonucunda kireç yüzeyden sökülüp atılacaktır.

recine-lekeleri

Reçine lekeleri :

Reçine; katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, ısıtılınca yumuşayan ve eriyen bir maddedir.

Yaz aylarında aracımızı gölge bir yere park etmek için genel olarak seçilen yer ağaçların altıdır. Burada önemli olan hangi ağacın altına park ettiğimizdir. Çam ağacı herkesin bildiği üzere reçine üreten ve bulunduğu yere reçine saçan bir ağaçtır. Çam ağacının altına park edilen araç reçinelerden nasibini alacaktır ve çirkin bir görüntü oluşturacaktır. Bu çirkin görüntü problemi çözümü olan bir problemdir fakat uzun süre araç üzerinde bekleyen reçine özellikle yaz aylarında havaların sıcak olmasıyla birlikte agresif bir yapıya dönüşerek aracınızın boyasına ya da boya korumasına zarar verecektir.

Eğer ki düzenli olarak park ettiğiniz yer muhakkak bir ağaç altı olması gerekiyor ise aracınızın üzerini branda ile örtmek en mantıklı çözüm olacaktır.

Aracınızda hali hazırda reçineler var ise de reçine temizliği için özel olarak üretilen temizleyiciler mevcuttur ve zahmetsiz bir şekilde bu reçinelerden kurtulabilirsiniz.

kus-pisligi

Kuş pisliği :

Araç sahiplerinin canını en çok sıkan faktörlerin başını çekiyordur şüphesiz çünkü kuş pisliği hem görüntü itibari ile hem de aracın boyasına verdiği zarar ile fazlasıyla can sıkmaktadır.

Kuş pisliği aracın üzerine geldiği andan itibaren kısa bir süre içerinde temizlenmelidir aksi halde zamanla verniği ve ardından da boyayı yakarak kalıcı hasara yol açmaktadır. Bu aşamada müdahale etmek hasarın boyutuna göre değişmektedir. Vernik üzerinde oluşan hasar zımpara ve polisaj ile giderilme ihtimali vardır fakat daha derin hasarları gidermek lokal boya ile gerçekleştirilmedir.

OKU  Seramik Kaplama Faydaları Nelerdir?

Kuş pisliklerini temizlerken kesinlikle kuru peçete, ıslak mendil, fırça gibi ürünler kullanılmamalıdır. Kuş pisliği ilk etapta sıvı bir haldeyken katı hale geçtiği zaman çok sert bir hal alır. Bu sertlik boyanızda derin çizikler yaratacaktır.

Kuş pisliklerini temizlemenin en doğru yolu tazyikli su ile giderilmesidir çünkü pisliğin üzerine direkt olarak elle temas edilmemiş olacaktır. Alternatif temizleme yöntemlerinden biri de Quick Detailer yardımıyla yapılmaktadır. Kurumuş pisliğin üzerine bir miktar Quick Detailer püskürtülerek pisliğin çözümlenmesi beklenir ve ardından bez ile temizlenir ( silme işlemi yapılmadan ufak dokunuşlarla yapılmalıdır aksi taktirde boyanızı çizecektir).

Uyguladığımız Gtechniq C1 ve Gtechniq Crystal Serum ürünleri kuş pisliklerine karşı çok güçlü direnç göstermektedirler. Sağladıkları pürüzsüz yüzey sayesinde pislik yüzeye tutunamaz ve sadece su ile kolayca temizleme işlemi yapılabilmektedir.

zift-lekesi

Zift Lekesi :

Özellikle yaz aylarında eriyen asfalt seyir halindeyken aracımızın üzerine gelir. Zift çok güçlü bir şekilde boyaya tutunur ve sadece yıkama yapılarak yüzeyden temizlenemez. Zift aracınızın üzerinde noktalarda halinde çirkin bir görüntü oluşturur.

Zift lekelerinden kurtulmak çok basittir. Bu lekelerden kurtulmak için özel olarak üretilen zift sökücüler aracınızın üzerinden kolaylıkla akıp gidecektir. Yapmanız gereken tek işlem zift sökücüyü zift olan bölgeye püskürtüp beklemektir. Beklediğiniz süre içerisinde ziftin yüzeyden aktığını göreceksiniz ve ardından bez ile zifti ve zift sökücüyü yüzeyden temizlemeniz yeterli olacaktır.

Bir önceki yazımız olan 0 KM Araç İçin Boya Koruma İşlemi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.