Aracınızı Doğru Şekilde Yıkamak
Ağustos 29, 2017
Gtechniq Crystal Serum ile Gtechniq Crystal Serum Light Arasındaki Fark
Ağustos 29, 2017

Detaylı Araç Bakımında Genel Olarak Yapılan 10 Hata

10 – Plastik(Kışlık) Paspaslara Plastik Koruma Ürünü Uygulanması

İnsanlarda genel olarak temizlik sonrasında tüm yüzey ve aksesuarlara koruma ürünü uygulama hevesi vardır. Peki bu koruma ürünlerinin bazı yüzeylere uygulanmaması hayati önem taşıdığının farkındalar mı ?

Plastik paspaslara kullanılan plastik koruma ürünleri ; paspaslara parlak bir görünüm verebilir fakat bu ürünler ister istemez ayakkabılarınızın altına bulaşacaktır. Aracınızı sürüş esnasında ayakkabılarınız plastik koruma ürününü paspaslardan araçların pedallarına bulaştıracaktır. Plastik koruma ürünleri uygulandıkları yüzeye parlaklık ve kayganlık  kazandırdığından dolayı ani fren yapmanız gereken durumlarda ayağınızı pedaldan kaydırarak kazaya sebep verebilir. Bu sebepten dolayı yapılacak en doğru işlem aracın paspaslarını sadece temizleyerek kullanılması olacaktır.

9- Halı Paspasları Araç Şampuanı İle Yıkamak

Araç yıkama şampuanları su ile birlikte köpürerek aracın üzerindeki kirleri yumuşatıp söker atar. Araç şampuanlarının en önemli özelliği köpürmesidir. Bu paspasları yıkarken olabilecek en olumsuz etkidir. Eğer ki aracınızın halı paspasları araç şampuanı ile temizlenmeye çalışılırsa paspasları durularken bitmek bilmeyen köpük sahibi oluruz ve bu köpükten kurtulmak kolay olmayacaktır. Siz ne kadar su püskürtürseniz püskürtün sürekli şampuanın köpürerek aktığını göreceksiniz.

Halı paspasları temizlerken bu iş için özel olarak üretilmiş olan temizleyiciler kullanılmalıdır. Bu ürünler yüzeye püskürtülürek uygulanır. Püskürtüldükten sonra halı fırçası ile dikey ve yatay olarak fırçalanması gerekmektedir. Bu fırçalama işlemi esnasında paspasa çok fazla baskı yapılmamalıdır. Eğer ki çok fazla baskı yapılırsa paspasının yapısını bozarak hem kötü bir görünüm kazandırılmış olur hem de paspasın özelliğine zarar vermiş olursunuz. Çok az bir baskı yapılarak temizlenen paspaslar tüylü mikrofiber bezler ile nazik bir şekilde silinmeli ve kuruması beklenmelidir. Islak olarak aracın içerisine yerleştirilen paspaslar araç içerisinde koku yapacaktır.

8- Yanlış Lastik Parlatıcı Seçimi

Piyasada bir çok çeşit lastik parlatıcı mevcuttur. Bunlar görünüm ( mat ya da parlak ) ve uygulama şekilleri bakımından ( sprey ya da jel ) farklılık göstermektedir. Seçeceğiniz lastik parlatıcı görünüm bakımından kişinin zevkine göre farklılık gösterebilir fakat uygulama şekli bakımından zevke hitap etmemektedir.

Sprey lastik parlatıcılar uygulanması basit olmasına rağmen sağlıklı ürünler değillerdir. Bu lastik parlatıcının uygulanması sadece temizlenmiş olan lastiğin üzerine püskürtülerek parlak ya da mat bir görünüm kazandırılmasından ibarettir. Püskürtülerek uygulanan lastik parlatıcı yoğun bir şekilde lastiğe uygulandığı için ürünün tamamı aracın lastiğinin üzerinde kalmayacaktır. Uygulanan lastik parlatıcının fazlası aracın hareketi esnasında aracın kaporta kısmına sıçrama yaparak lekeye sebep vereceklerdir. Bu lekeler genel olarak lastiklere yakın olan çamurluk, kapının alt kısımları, tampon gibi bölgelerde olacaktır.

Lastik parlatıcı olarak kullanılacak en uygun ürünler jel şeklinde olan ve yüzeye sürülerek uygulanan lastik parlatıcılardır. Bu ürünler lastik parlatıcı uygulama aparatı ya da sünger yardımıyla lastiklere sürülüp ardından kuruması beklemelidir. Jel lastik parlatıcılar yüzeye yapışırlar ve araç hareket halindeyken herhangi bir sıçrama yapmazlar.

7- Kirli Yıkama Eldiveni Kullanılması

Araçlarınızı yıkarken araca herhangi bir zarar vermemek adına özel ürünler kullanılmaktadır. Boyaya en çok zarar veren ürün yıkama eldiveninin yanlış seçiminden ya da kirli olmasından kaynaklanmaktadır. Yıkama eldivenleri aracınızın temizlik işlemi bittikten sonra kesinlikle temizlenmelidir. Yıkama işlemi bittikten sonra kesinlikle bir sonraki yıkamaya kadar o halde bırakılmamalıdır. Aynı zamanda yıkama eldiveninin yanlış yıkama sonrasında sertleşmiş olması da aracın boyasına zarar verecektir. Uzun tüylü , kuzu yünü ya da mikrofiber yıkama eldivenleri kullanıldıkça eskimeye başlayacaklardır. Eskimiş, özelliğini yitirmiş olan yıkama eldivenleri kesinlike aracınızı yıkarken kullanılmamalıdır.

6- Cam Temizliğinde Cam Bezi Kullanmamak

Cam temizliği belki de aracınızı kullanırken sizi en rahatsız eden kısımdır. Lekeli cam yüzey hem sizi hem de diğer yolcuların dikkatini çekecektir. Bunun 2 sebebi olacaktır. Bunlardan biri yanlış cam temizleyici kullanılması diğeri  de aracın camını cam bezi ile silinmediğinden dolayıdır. Cam temizliğinde kullanmanız gereken temizleme ürünleri İPA ( İzopropil Alkol) yada Cam Temizleyici olmalıdır.

Ülkemizde camlar gazete kağıdı, atlet, mutfak temizlik bezleri gibi çeşitli bezler ile temizlenmektedir. Tüylü mikrofiber bezler temizlik için üretilmişlerdir fakat cam temizliği için değil. Cam temizliğinde kullanılan bezler tüysüz bezlerdir ve camda iz bırakmazlar. Cam temizliğinde dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.

5- Yıkama Sonrası Parlaklık İçin Çeşitli Kimyasallar Kullanmak

Ülkemizde insanlar arasında kulaktan kulağa aracın boyasını parlatmak için çeşitli kimyasallar nam salmıştır. Bu kimyasallar ; mumlu bez ya da gaz yağıdır. Mumlu bezler aracınıza kısa süreli bir parlaklık verecektir fakat sert bir yapıya sahip olan mumlu bezler aracınızın boyasını zımpara gibi çizecektir. Gaz yağı da aynı şekilde yıkama sonrasında uygulandığında aracın boyasına parlaklık verecektir fakat uzun vadede özellikle sıcak günlerde iyice ısınarak aracın boyasında matlaşma yaratacaktır.

Yıkama sonrasında parlaklığı arttırmak ve boya koruma ürünlerinin ömrünü uzatmak için Hızlı Cilalar mevcuttur. Uygulaması gaz yağı ya da mumlu bezden çok daha kolaydır ve mumlu bez ile gaz yağından daha uzun süreli bir parlaklık sağlayacaktır. Hızlı cilalar aracın yıkama sonrasında yüzeye püskürtülüp mikrofiber bezle silinmelidir. Hızlı cilaların uygulanması bu kadar kolayken alternatif ürünlere yönelmek ne kadar mantıklı olacaktır karar sizin.

4- Yanlış Şampuan Seçimi

Aracımızı yıkarken seçeceğimiz şampuan pH dengeli , kostik içermeyen, aşırı agresif olmayan şampuanlar olmalıdır. Bulaşık deterjanları aracınız için oldukça zararlıdır ve unutulmamalıdır ki mutfak ürünlerinin temizliğinde kullanılması için geliştirilmiştir araç temizliği için değil. Yanlış şampuan seçimi aracınız üzerinde eğer ki koruma ürünü varsa zarar verecektir ya da yok edecektir. Daha detaylı bilgi ” Aracınızı Doğru Şekilde Yıkamak” adlı makalede yer almaktadır.

3- Cila Uygulaması Sonrasında Yüzeyde Cila Kalıntısı Bırakmak

Özellikle carnauba içerikli waxlar yüzeyde kurudukları zaman silme işlemi zor olacaktır. Özellikle kapıların alt kısımları, tampon altları gibi kısımlarda unutulma ihtimali çok yüksektir. Bu kötü bir görünüm elde etmenizi sağlar. Yüzeyde kurumuş waxı temizlemek için hızlı cilalar ya da sıvı cilalar yardımıyla temizleme yapabilirsiniz.

2-Konsol Temizliğinin Yanlış Temizlenmesi

Aracın iç aksamında konsol ve ön göğüslüğün temizlenmesinin ardından kullanılan koruma ürününün yanlış şekilde uygulanması camda leke yaparak görüşümüzü engelleyecek ya da rahatsız edecektir. Sprey şekilde uygulanacak olan koruma ürünü ön göğüslük ve konsola püskürtülerek uygulanmamalıdır. Püskürtülen ürün istenilen yüzey ile birlikte cama da bulaşarak camda leke olacaktır. Temizleme ürünü önce mikrofiber bez üzerine püskürtülüp daha sonra yüzeye uygulanmalıdır. Bu Hem ürün sarfiyatını azaltacaktır hem de camda leke yapma ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

1-Aracı Yanlış Ekipman İle Yıkamak

Belki de en yaygın hata aracı yanlış ekipmanlar ile yıkamaktır. Yer fırçası, üstübü, sünger, mob gibi ekipmanlar ile aracı yıkamak aracınızın boyası için oldukça zararlıdır. Bu ekipmanlar aracın üzerindeki kiri kendi bünyesinde hapsetmek yerine kiri aracın üzerinde gezdireceğinden dolayı aracın boyasında çizikler meydana gelecektir.

Aracınız, yıkama için özel olarak üretilmiş yıkama eldivenleri ile yıkanmalıdır. Bu eldivenler aracın üzerindeki kiri içerisinde hapsederek kirin aracın üzerinde gezmesini engeller. Tabi ki yıkama eldiveni tek başına çiziksiz bir yıkama için yeterli değildir. Yıkama eldivenini doğru şekilde kullanmak çok önemli bir noktadır. Aracınızı yıkarken kesinlikle Çift Kova Tekniği ile yıkanmalıdır ve her yıkama sonrasında temizlenmelidir.