Çizik Giderme ( Polisaj) işlemi aracın boyasının sahip olduğu mat , örümcek ağı , çizikler , kılcal çizikler , hareler, hologramlar gibi boyanın görüntüsünü olumsuz etkileyen faktörlerden arındırılması işlemidir.
Çizik Giderme ( Polisaj) işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta polisaj işleminde kullanılacak ürün ve metodun boyayı minimum aşındırarak yapılmasıdır. Araçların fabrika çıkış boya kalınlıkları marka ve modele bağlı değişim göstererek 90-220 mikron aralığındadır.Aracın boyasına her polisaj işlemi yapıldığında bu mikron kalınlığı biraz daha düşmektedir. Polisajdaki asıl mantık deformasyona uğramış yüzey ile boyadaki temiz yüzey seviyesine getirerek kusursuz bir yüzey elde etmektir.
Çizik Giderme (Polisaj) işlemi büyük titizlik ve sabır gerektiren bir iştir. Diğer bir önemli nokta ise polisaj yapılan ortam ve ışıktır. Işığın yetersiz olduğu ortamda aracın boyasındaki çizikler görünemediğinden yapılan Çizik Giderme(Polisaj) işlemi de yetersiz olur. Çizik Giderme(Polisaj) işlemi gerçekleştirilirken halojen projektörler büyük kolaylık sağlamakla birlikte aracın üzerindeki çizikleri tam anlamıyla ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca halojen projektörler altında giderilmiş olan çizikler boyadan tamamı ile giderildiğinden dolayı güneş ışığı altında da görünmezler. Ülkemizde genel olarak yapılan işlemler floresan ışık altında yapıldığından dolayı uygulama yapılan araçlar güneş ışığı altına çıktığı zaman çizikli yüzey kendini göstermiş olacaktır.
Sektörde fiyat olarak uygun fiyatlı uygulamalar yapan birçok kişi ve firma işin hızlı bitmesi adına dolgu özelliği olan polishler(Pasta) kullanarak müşteriye çizikleri dolgu yapılmış bir araç teslim ederler. Bu polishlerin(pasta) dolgu özelliğinin 2-3 yıkama ömrü olduğundan dolayı kısa sürede çizikleriniz çoğu geri gelecektir. Yapılan Çizik Giderme(Polisaj) işlemi sonrasında polish(pasta) kalıntılarını temizlemek adın özel temizleyiciler ile temizlenmesi önemli bir noktadır.
Çizik Giderme(Polisaj) işleminde yanlış uygulanan metodlar ya da ürünler sonucunda aracınız parlak bir görünüme sahip olabilir fakat uygulamada yapılan hatalar yüzünden aracınızın boyası güneş ışığı altında görülen hologramlarla çevrili olabilir. Bu genel olarak uygulama işlemi yapan kişinin işi hızlı bitirmek adına kullandığı ped-polish kombinasyonundan ya da ağır aşındırıcıların ardından hare giderici herhangi bir ürün kullanmamasından kaynaklanır.
Çizik Giderme(Polisaj) işleminde yüzey tüm olumsuzluklardan arındırıldıktan sonra parlaklığı maksimum seviyeye yükseltmek adına özel polishler(pasta) kullanılır. Kullanılan bu ürünler sayesinde aracınız parlaklık seviyesi olarak 12 üzerinden 12 olmalı ve koruma ürünleri ile koruma işlemi yapıldıktan sonra derin ve ıslak bir görünüm elde edilmelidir. Ülkemizde pek çok insan “Detailing” hakkında fikir ve bilgi sahibi olmadığından dolayı aracı teslim alırken sadece parlaklık derecesine bakıp yapılan işi bu parlaklık derecesine göre değerlendirmektedir. Bu değerlendirme kesinlikle yanlış bir değerlendirmedir çünkü Çizik Giderme(Polisaj) işleminin asıl amacı boyalı yüzeyi çizik, hologram, örümcek ağı görüntüsü, oksidasyon, hologram gibi boyanın görünümü olumsuz etkileyen faktörlerden arındırmak olmalıdır.
Çoğu insan sıfır araç sahibi olurken sahip olduğu aracın boyasının sorunsuz olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşüyorlar. Siparişini verdiğiniz aracın fabrikadan ülkemize oradan da satın alacağınız bayiye gelme sürecinde bir çok etkene maruz kalan boyada demir tozu, boya tozu ve hava koşullara bağlı olarak çeşitli etkilere maruz kalıyor. Nakliye aşamasından geçen araç bayiye geldikten sonra son derece “bilinçsiz” yıkama işlemleri ardından aracınızın parlak bir görünüme sahip olması için çeşitli ürünler kullanıyorlar. Bu ürünleri uygularken uygulayan kişinin uygulama metodu çok önemlidir ve çok nadir şekilde düzgün yapılmaktadır.Sıfır araçların çok ama çok nadir şekilde boya durumu iç açıcı oluyor. Genele bakar isek sıfır araçların sahip olduğu boya durumu kesinlikle sorunsuz değildir ve Çizik Giderme(Polisaj) işlemi gerektirir.